2. Verzorgen en opbaren

Na het overlijden krijgt degene van wie u afscheid neemt de laatste verzorging en wordt hij/zij gekleed. Wij kunnen daarvoor zorgen maar u kunt het ook zelf doen, waar nodig staan wij u bij. We merken elke keer weer dat veel mensen, soms na een eerste aarzeling, het fijn vinden om zelf een dierbare voor het laatst te verzorgen. Het voelt dichtbij en het brengt veel respect met zich mee. Soms is thanatopraxie wenselijk, een lichte balseming die het lichaam er langer goed uit laat zien. We geven graag voorlichting over (de voordelen van) deze behandeling, ook kunt u hier al meer informatie lezen.

We bespreken met elkaar waar iemand wordt opgebaard. Vaak gebeurt dit, indien mogelijk, thuis. Dat kan op bed maar ook in de kist/mand of op een draagplateau. Het thuis opbaren heeft veel voordelen. We merken dat mensen het fijn vinden in een vertrouwde omgeving nog dichtbij te kunnen zijn, je hoeft geen afspraken te maken en je kunt op je eigen tijd afscheid nemen. Dat geldt zeker ook voor kinderen, ze krijgen de tijd om te wennen aan de situatie, ze groeien als het ware naar het afscheid toe. Voor iedereen is het mogelijk om in de eigen sfeer afscheid te nemen, een intens proces.

Een alternatief voor de thuisopbaring is dat de overledene naar een rouwcentrum in de buurt wordt gebracht. In Venray en Horst is het ook mogelijk om gebruik te maken van een zogeheten 24-uurskamer. U krijgt een eigen sleutel en bent op elk gewenst moment welkom.

Voor de uitvaart kan een kist gebruikt worden van allerlei houtsoorten, we werken hiervoor samen met diverse kistleveranciers en kunnen u, als we met elkaar in gesprek zijn, veel mogelijkheden laten zien. Natuurlijk is het ook mogelijk zelf een uitvaartkist te maken, dan geven we u alle benodigde informatie. Ook is een mand van bijvoorbeeld bamboe of wilgenteen mogelijk, een prachtig eco-product van Greencoffins.
Daarnaast is het mogelijk een draagplateau van hout of wilgenteen te gebruiken waarop uw dierbare in een wade gewikkeld ligt. Het kan een mooi ritueel zijn om elke dag de overledene verder in te wikkelen en zo toe te groeien naar het afscheid.

Wij nodigen u van harte uit contact met ons op te nemen als u meer wilt weten over de mogelijkheden rond verzorgen, opbaren, een kist, mand of draagplateau met wade.

09