Rouwverwerking kind

Als u denkt aan kinderen, denkt u aan het leven, plezier maken, spelen, leren en ontdekken. U denkt niet aan ziekte, dood en rouwverwerking bij kinderen. Maar ook kinderen krijgen te maken met de dood en rouw. Het overlijden van een kind en rouw bij kinderen zijn gevoelige thema’s.

Rouwverwerking bij kinderen

Hoe gaat u om met de rouw bij kinderen? Leert u kinderen omgaan met ziekte, doodgaan en afscheid nemen? Wat vertelt u kinderen over de dood? Welke vragen mag u verwachten van kinderen? Hoe betrekt u kinderen bij een (naderend) afscheid?

Het is belangrijk om kinderen ook kennis te laten maken met de minder leukere dingen in het leven, zoals verlies en afscheid nemen, ziekte en de dood. Op deze manier begrijpen ze beter wat de dood is, dat de dood niet terug te draaien is en dat het iets permanent is.

Betrek kinderen bij afscheid nemen, tijdens de uitvaart en erna tijdens de rouwverwerking en ben vooral duidelijk en eerlijk tegen kinderen.

04

Het is namelijk voor kinderen erg verwarrend als we praten over voor altijd slapen, weggaan en niet meer terug komen, verliezen van iemand, doodgaan vanwege ziekte of omdat iemand oud is. Kinderen verliezen een knuffelbeer, dit is een ander soort verlies. Kinderen krijgen wel eens de griep, dit is een ander soort ziekte dan waaraan iemand overlijdt en leeftijd is erg relatief voor kinderen. Kinderen van 6 of 10 jaar vinden mensen van 30 jaar al oud.

Het besef dat iemand er nooit meer is, is heel moeilijk. Kinderen betrekken bij afscheid nemen en voor of tijdens de uitvaart is daarom essentieel voor rouw bij kinderen. Laat ze een mooie tekening maken voor op de kist, een roos dragen tijdens de uitvaart of een afscheidsbrief voorlezen. Neem tijd voor het beantwoorden van vragen en ondersteun rouwende kinderen, bijvoorbeeld door middel van wederzijdse steun, uiten van pijn bij verlies en duidelijke communicatie

Rouwverwerking bij een overleden kind

Hoe triest het ook is, maar ook kinderen overlijden. Een overleden kind is het ergste wat ouders kan overkomen. Hoe gaat u om met dit verdriet en wat betekent dit voor de uitvaart? Als een baby overleden is wordt er vaak in intieme sfeer en huiselijke kring afscheid genomen. Een uitvaart van een overleden kind van 12 jaar die actief was bij de plaatselijke sportvereniging wordt daarentegen vaak groter en met vriendjes en klasgenootjes gehouden op bijvoorbeeld het sportveld of de speeltuin.

Iedere ouder gaat anders om met de situatie als een kind overleden is. Wij proberen u hierin zo goed mogelijk bij te staan. Wij raden u in deze situatie aan de uitvaart zoveel mogelijk in de stijl van het kind te laten plaatsvinden. Bedenkt u daarbij dat school, vriendjes of vriendinnetjes en sportclub of vereniging ook een verlies te verwerken krijgen van uw overleden kind.

11

Zoek bij het overlijden van een kind een passende locatie en denk ook aan gedichtjes, muziek, het versieren van het kistje of mandje en om ballonnen of rozenblaadjes te gebruiken tijdens de uitvaart. Voor uw eigen rouwverwerking werkt het vaak ook therapeutisch om uw gevoel op papier te zetten en eventueel uit te spreken tijdens het afscheid. Eer uw kindje zoveel mogelijk zoals het kind was.

Rouwverwerking kind en ouders

Wat vertelt u uw kinderen over verlies, afscheid nemen en de dood? Hoe betrekt u kinderen bij een uitvaart en bij de rouwverwerking? Hoe gaat u om met een overleden kind? Er zijn zoveel vragen rondom rouw bij kinderen en het overlijden van een kind. Aarzel niet en neem contact met ons op. Wij helpen u graag in deze moeilijke tijd.