Opbaren overledene


Opbaren van overledenen is een laatste moment van dichtbij zijn. Het moment om uw dierbare nog een laatste keer te zien, het moment van afscheid. Dit is een persoonlijke aangelegenheid die vaak veel impact heeft en bijdraagt aan de rouwverwerking.

Thuis opbaren

We merken steeds vaker dat mensen de voorkeur geven aan opbaren thuis. Mensen vinden het fijner en persoonlijker om de overledene nog even in de buurt te hebben. Het afscheid nemen gebeurt in uw eigen vertrouwde omgeving.

Bij een thuisopbaring creëren we samen een prettige ruimte met een warme sfeer waar gelegenheid is voor nabestaanden om troost te vinden. Dit doen we door gebruik van kaarsen, bloemen en muziek. Alles in een eigen stijl.

Er wordt bij een thuisopbaring gebruik gemaakt van een koeling of een lichte vorm van balseming. Meestal gebruiken we voor de opbaring het eigen bed van de overledene. Hierbij wordt gebruik gemaakt van een bedkoeling. Indien gewenst brengen wij een koelbed mee om de overledene in zijn kamer op te baren. Bij een balseming hoeft geen koeling meer gebruikt te worden.

Een thuisopbaring heeft naar onze mening veel voordelen:
• U bent op ieder moment van de dag bij uw dierbare, alleen of met meerderen. Er zijn geen gezette tijden voor het nemen van afscheid.
• Afscheid nemen krijgt een diepere intentie, wat over het algemeen ten goede komt op de voorbereiding voor de dagen na de uitvaart.
• Kinderen krijgen met een thuisopbaring ook de tijd en de aandacht om te wennen aan deze situatie. Voor kinderen is de eigen omgeving vertrouwd, waardoor ze makkelijker zichzelf durven zijn.

Wij ondersteunen dagelijks bij een thuisopbaring.

Niet thuis opbaren?

Een alternatief voor een thuisopbaring is opbaren van overledenen in een rouwcentrum. Wij kunnen bij alle rouwcentra in de regio een opbaring verzorgen.

In Venray en Horst bestaat de mogelijkheid om in het rouwcentrum gebruik te maken van een 24-uurs kamer. U krijgt hier een sleutel van de kamer, waar u ieder uur van de dag welkom bent om uw dierbare te bezoeken.

Opbaren in een uitvaartkist of gevlochten mand

Met de uitvaart is een uitvaartkist, een draagplateau (waarop de overledene gewikkeld in doeken kan liggen) of een gevlochten mand noodzakelijk. Met de opbaring gebruiken we deze meestal niet. Op de gewenste dag leggen we de overledene in de uitvaartkist om zo naar een crematorium of begraafplaats te gaan.

De uitvaartkisten laten wij maken door Janssen uitvaartkisten in Sevenum en de gevlochten manden halen wij bij greencoffins. We horen ook steeds vaker dat kinderen in een gezin zelf een uitvaartkist willen maken. Ook hierin kunnen we jullie begeleiden en tips geven over de vereisten van een uitvaartkist.

Opbaren in een wade

Een andere mogelijkheid is opbaren in een wade. Een ritueel bij de opbaring in doeken is bijvoorbeeld om de wade iedere dag iets verder over de overledene te wikkelen, zodat de overledene op de dag van de uitvaart helemaal in de wade gewikkeld is. Dit is naar eigen inzicht en wensen.

Meer weten over opbaren van overledenen?

Wilt u meer weten over een thuisopbaring en de voordelen? Heeft u vragen over de uitvaartkist voor het overlijden van uw dierbare? Wilt u zelf een uitvaartkist maken en wilt u meer weten over de afmetingen of houtsoort van de kist? Wenst u een uitvaart waarbij we uw dierbare opbaren in een wade? Voor alle vragen over dit onderwerp neemt u contact op met Briensveld uitvaartverzorging in Leunen.