Het verloop van de uitvaart bij Briensveld

Bij Briensveld uitvaartverzorging staan we u bij met raad en daad, vanaf het eerste contact tot en met het nagesprek. Het nagesprek vindt enkele weken na de uitvaart plaats. Wij zien het verzorgen van een uitvaart als een proces. Het is een belangrijke periode die in de loop van een aantal dagen zijn beslag neemt. Bij dit proces zijn wij de professionele begeleiders (de coaches) voor de nabestaanden en familieleden. Wij vinden het bij Briensveld Uitvaartverzorging belangrijk dat u tijdens dit proces contact heeft met één vast persoon. Wij willen het u zo gemakkelijk en comfortabel mogelijk maken, u heeft al genoeg zorgen en verdriet.

01

Het proces van de uitvaart

Het proces van een uitvaart wordt gekenmerkt door een aantal kernbegrippen. Wij nemen hier de kernbegrippen die we bij Briensveld onderscheiden met u door.

1. De aanmelding van een overlijden als eerste stap van de uitvaart

Na het overlijden belt u eerst de arts die de dood moet vaststellen. Bij het overlijden van een dierbare in het verpleeghuis, verzorgingshuis of ziekenhuis wordt de behandelend arts van de overledene automatisch geïnformeerd. De arts stelt vervolgens een verklaring van overlijden op. Zodra de arts de dood vastgesteld heeft, neemt u contact met ons op. Wij stellen u telefonisch een aantal vragen. In dit telefoongesprek vragen wij u onder andere:

 • Waar heeft het overlijden plaats gevonden?
 • Wilt u dat we uw dierbare thuis verzorgen?
 • Kiest u voor een opbaring thuis of voor een opbaring in een rouwcentrum (mortuarium)?
 • Wanneer / hoelaat wilt u dat wij komen?

2. Zorg voor de overledene voor en tijdens de uitvaart

Bij de zorg voor de overledene denken we aan het verzorgen van de overledene en de plaats waar men afscheid neemt van de overledene. Wie draagt zorg voor de verzorging van de overledene?
Allereerst is het van belang dat de overledene wordt verzorgd. Denk hierbij aan het wassen, het aankleden,het scheren, het verzorgen van de haren en het opmaken. U heeft hierbij de optie om deze handelingen zelf uit te voeren (indien gewenst helpen wij daarbij mee) of wij nemen de gehele verzorging van u over.

09

Waar wilt u afscheid nemen van de overledene?
Dan is de volgende vraag: Waar wil de familie afscheid nemen van de overledene in de dagen voorafgaand aan de uitvaart? Hiervoor heeft u 2 keuzes:

 • Opbaring thuis
 • Opbaring in het rouwcentrum / mortuarium

Opbaring thuis
Samen met de uitvaartverzorger bepaalt u of, waar en wanneer het rouwbezoek is. Wilt u geen rouwbezoek of alleen op gezette tijden? Dit is natuurlijk ook mogelijk. Uw uitvaartverzorger regelt het precies zoals u wilt.

Een opbaring thuis behoort ook tot de mogelijkheden. Dit staat voor veel mensen voor afscheid nemen in zijn of haar vertrouwde omgeving. Kiest u voor thuisopbaring? Wij hebben hier alle faciliteiten voor en wij komen iedere dag langs ter ondersteuning. Bij een thuisopbaring wordt eventueel gebruik gemaakt van een koeling of van een lichte vorm van balseming.

Het thuis opbaren van uw dierbare heeft naar onze mening veel voordelen:

 • U kunt op elk moment van de dag bij uw dierbare zijn. Rustig zitten, alleen of met meerderen. Samen praten of gewoon de gedachten en het verdriet de vrije loop laten.
 • Het rouwproces krijgt een diepe intentie door deze manier van afscheid nemen, wat over het algemeen ten goede komt op de voorbereiding voor de dagen na de uitvaart.
 • Kinderen krijgen met een opbaring thuis ook de tijd en de aandacht om te wennen aan deze situatie. Voor kinderen is de eigen omgeving vertrouwd, waardoor ze makkelijker zichzelf kunnen en durven zijn.

Opbaring in het rouwcentrum / mortuarium
Een andere optie voor opbaring van uw dierbare is opbaring in een rouwcentrum. Wij verzorgen bij alle rouwcentra in de regio een opbaring. In Venray en Horst bestaat zelfs de mogelijkheid om in het mortuarium gebruik te maken van een zogenaamde 24-uurs kamer. U krijgt dan een sleutel van de kamer in het rouwcentrum waar u ieder uur van de dag terecht kunt om uw dierbare te bezoeken.

3. Het regelen van de uitvaart

Goed om te weten bij het regelen van een uitvaart is dat u degene bent die vorm geeft aan een naderend afscheid. Er wordt vaak gedacht dat nabestaanden zijn ‘overgeleverd’ aan de uitvaartbegeleider. Niets is minder waar! Wij, de uitvaartbegeleiders, staan u in deze zware periode bij. Wij begeleiden u waar nodig en gewenst.
Bij Briensveld uitvaartverzorging hebben we een goed zicht op de diverse mogelijkheden die er zijn om de uitvaart zo persoonlijk mogelijk te maken. We denken en handelen actief en proactief met u mee. Samen stap voor stap op weg naar het moment van de uitvaart.
08

Meerwaarde van een uitvaartbegeleider:
De meerwaarde van de uitvaartbegeleider ligt bij het bewaken van de grote lijnen. De nabestaanden voelen zo geen tijdsdruk en krijgen zodoende meer ruimte om bewust en in alle rust afscheid te nemen.

In overleg met u worden er in de dagen tot aan de uitvaart een aantal zaken door de nabestaanden of door ons geregeld. Welke zaken moeten er onder andere geregeld worden:

 • Er moet aangifte bij de gemeente gedaan worden van het overlijden.
 • Moet er een rouwbrief en advertentie opgemaakt worden?
 • Waar vindt de uitvaart plaats? Vanuit de kerk, vanuit het crematorium, vanuit een cultureel centrum of vanuit de eigen tuin?
 • Komt er een koffietafel? Welke kist kiest u? Welke bloemen komen op de kist? Worden er foto’s of misschien zelfs een video gemaakt? Wilt u een fotoreportage van de uitvaart?

U ziet… alles is bespreekbaar en uitvoerbaar bij Briensveld uitvaartverzorging.
Wij zijn dag en nacht beschikbaar om samen met u vorm te geven aan het door u gewenste afscheid. Iedere dag komt de uitvaartverzorger bij u op bezoek en in overleg worden gewenste zaken stap voor stap geregeld. Alles in samenspraak met u.

4. De dag van de uitvaart

Het is ons streven om de dag van de uitvaart in alle rust te laten verlopen. Wij houden oog op de aspecten die afgesproken zijn, waardoor er op de dag van het afscheid geen onverwachte situaties optreden.

Tijdens de uitvaartdienst zijn wij aanwezig als gastheer of gastvrouw voor de genodigden en andere aanwezigen. Wij nemen de regie en zorgen ervoor dat u en de aanwezigen in alle rust de uitvaart ondergaan.

5. Het nagesprek na de uitvaart

Ongeveer drie weken na de uitvaart bezoeken wij u nog graag een keer, om samen terug te kijken op de uitvaart en de weg daar naartoe. We bespreken met u tevens de rekening van de uitvaart.
Mogelijk zijn er nog zaken die overwogen worden, bijvoorbeeld het sturen van dankbetuigingen of de keuze van de asbestemming.

Met het nagesprek eindigt het begeleidingsproces van de uitvaartbegeleider. Heeft u hierna echter nog vragen, mag u altijd contact met ons opnemen en staan we u bij Briensveld uitvaartverzorging graag te woord.